Vanligt med idrottsskador

Det är väldigt vanligt för idrottare att få ont i hälsenan och till och med få en inflammation i hälsenan, en så kallad hälseneinflammation. Den som har löpt och hoppat mycket, kan till sist få en förslitning på hälsenan vilket kan leda till en hälseneinflammation. En hälseneinflammation gör mycket ont, och är det så att du har ont i hälen, bör du gå till doktorn som får titta på den och diagnostisera vad det är som gör ont i hälen.

Hälseneinflammation gör väldigt ont

Om du har mycket ont i hälen och har drabbats av hälseneinflammation så kan du ha ont i muskelns infästning i hälbenet. Det kan till och med vara så att du hör när du sträcker hälsenan. I så falla bör du genast gå till doktorn så att du kan få det åtgärdat så snabbt som möjligt. Sker det så kanske det mildrar vid stretchning av vaden, men om smärtan återkommer och särskilt om du vaknar med smärta i vaden bör du definitivt gå till läkare som kan remittera dig till en specialist på hälseneinflammation.

Vad kan en specialist göra?

  • Antingen kan du få massage som mildrar symtomen och får svullnaden i hälsenan att minska. Det är viktigt att genast vila så att hälsenan får vila. Du kan även få stötvågsbehandling och sedan göra små rehabiliteringsövningar. Du tränar då med att stå på tå och andra övningar som stärker alla muskler i hälen och vaderna.
  • Om du har riktigt svår hälseneinflammation så kan du få kortisonsprutor men är hälseneinflammation långt gången och väldigt allvarlig så kan en operation bli nödvändig. Först efter det kan en återhämtning och fler rehabiliteringsövningar bli aktuella.
  • Är det så att du har mycket ont och vet vid något särskilt tillfälle att du har skadat hälsenan så bör du som sagt alltid gå till doktorn för en rätt behandling.