parmesankorg

Vad är en parmesankorg?

Har du också stött på ordet parmesankorg i allehanda menyförslag eller recept? Det är parmesankorg hit och parmesankorg dit numera. Men vad är en parmesankorg? Och vad ska man ha en parmesankorg till? Förut tillagade man petits chouxer, svårt ord, men en riktig delikatess. Det kan mest beskrivas som ett litet bakverk av tunn deg, som mest smakade lite smör. Du kan likna den vid en giffel. Ungefär så smakar petits chouxer. De var mycket populära under 1980-talet. Så det är länge sedan som man såg sådana petits chouxer. Men vad betyder petits chouxer? Det kommer från franskan och betyder egentligen ett litet kålhuvud. Vilket är mycket missvisande eftersom det verkligen inte är något litet kålhuvud och innehåller absolut inte kål. Men formen på petits chouxerna liknar kanske små kålhuvud.

Kommer du ihåg petits chouxerna?

De är i stället som sagt små bakverk, med mycket luft i sig. Meningen med en petits choux är att man inte äter dem som de är, utan man fyller dem med godsaker. Väljer man att ha en petite choux till efterrätt så fyller man dem med vispgrädde och något bär, choklad eller liknande. Men man måste inte ha dem till efterrätter, man kan lika väl ha dem som förrätt. Då fyller man dem med något salt i stället; kanske lite creme fraiche och en bit rökt lax, eller stenbitsrom, räkor eller liknande. Och det är här som parmesankorg kommer in i bilden för alla som någon gång har ätit en petite choux till förrätt.

Recept på goda parmesankorgar

En parmesankorg kan du enkelt tillaga hemma. Den består bara av parmesanost, och alla gillar väl parmesan, eller hur?

Här kommer ett recept på parmesankorg:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ta fram en ugnsplåt och bakplåtspapper.
  3. Riv parmesanost och lägg dem på stora klickar på ugnsplåten
  4. Ställ in plåten i ugnen tills osten har smält, det går fort!
  5. När den har smält, låt dem svalna väldigt lite
  6. Ta dem med en stekspade så att de inte går isär och stjälp över dem på en liten rund tekopp, eller kaffekopp eller ett upp och nervänt glas.
  7. Då ska formas till små korgar. Låt svalna
  8. Fyll dem med godsaker som till exempel en liten bit rökt lax, räkor, avocado, en klick majonnäs, rostbiff och pepparrotskräm, mögelost och marmelad, eller fikon.

De blir jättegoda som små munsbitar och gör succé på din middag, buffé eller som förrätt till en drink.