Skilsmässa Västerås

Ska du skilja dig?

Att skilja sig är ju för många en tråkig händelse som man blir tvungen att gå igenom. Det sägs ju att åtminstone hälften av giftermål och samboskap slutar i skilsmässa. Det är ju en ganska hög siffra men inte den högsta i världen. USA sticker ut som det land med högst skilsmässostatistik, och har också det högsta antalet korta äktenskap medan Italien är det land med minst antal skilsmässor.

Tidningen Forskning och framsteg skriver att det är det är både dyrt och krångligt att skilja sig där. Att skilja sig har knappast blivit något som någon alls höjer på ögonbrynen åt. Snarare något som har blivit vanligt. Jämfört med för 50, 60 år sedan, var det något som man skämdes för, och barnen fick lida för att föräldrarna skiljde sig. Av den anledningen får vi vara tacksamma över att det inte är konstigt alls att skilja sig numera.

Har äktenskapen blivit ekonomiska enheter?

Numera undrar vi mest hur vi ska fördela våra egendomar och hur vi gör med barnen, husdjuren, tomten, villan eller radhuset med mera. Kanske våra äktenskap har blivit ekonomiska avtal mellan man och hustru? Som tur är finns det många äktenskap som är lyckliga också. När ett äktenskap är lyckligt är det många som drar fördel av det, inte bara barnen. När ett par gifter sig säger alltid vigselförrättaren att äktenskapet är den minsta beståndsdelen i samhället, varpå samhället är byggt.

Men om äktenskapet är olyckligt är det bättre att skilja sig. Ingen mår bra av ett olyckligt äktenskap, inte heller barnen. Så då är det bättre att skilja sig än att man ska fortsätta när det är dåligt. Men om man inte kommer överens heller när man ska skilja sig, hur gör man då? Ja i värsta fall får man ta kontakt med en advokat som driver sitt ärende i en civil domstol som dömer mellan de två före detta makarna och bestämmer hur de ska dela på villan, radhuset, bostadsrätten, fritidshuset, och hur barnen ska ha det, var de ska bo, eller hur vårdnaden ska se ut.