fruktkorg

Frukt ger sund själ i sund kropp

Det finns ett jätte gammalt ordspråk från Hedenhös – den tid då man använde sig av ordspråk, som lydde “En sund själ i en sund kropp”, på latin: ”Mens sana in korpore sana”, men som finnarna missförstod och tyckte att det lät som “menee sauna kun kroppu sanoo” vilket betyder på finska: “gå i bastun när kroppen så kräver”. Hur som helst så håller själ och kropp ihop. Det är inter två olika dimensioner i våra liv. Vi har ett arv från Hellenismen, som under Antiken sa att kroppsarbete var dåligt medan det intellektuella var det viktigaste. Därav har många ett förakt för kroppsarbetet, medan det intellektuella arbetet ses som något finare. I vårt svenska samhälle ser man också att kroppsarbetarna (hantverkare, sjukvårdspersonal och budbärare, transportörer mm.) har sämre betalt än de som arbetar intellektuellt (som lärare, pedagoger, tekniker, programmerare, läkare etc.)

Gå på gymmet och ät bra

Nog med Hellenismen och Antikens tidevarv, men det är intressant att känna till varför vi har de värderingar som vi har i vårt samhälle. Det som vi missar i sammanhanget är att själen (vårt intellekt och våra tankar, vår mentala hälsa) och kroppen hör ihop. Om själen mår bra så mår även kroppen bra. Och tvärtom. Mår kroppen dåligt så mår ju även själen dåligt.
För dem som har förstått sambandet, är det en självklarhet det är därför som alla “springer” till gymmet stup i kvarten. Dessutom blir man ju snyggare av det hela, vilket inte är så dåligt det heller.

Du blir vad du äter

Och de som vill se snygga ut, ser ju till att även äta bättre, vilket också leder till att de blir ännu snyggare. Jo; så är det. “Du blir vad du äter” Äter man sund mat så ser man sund ut. Äter man fet mat så blir man fet. Det är en naturlag – sedan gammalt!
Så om du vill se ut som chips, så ät chips, eller om du vill se ut som ett friskt äpple så ät äpplen. Riktigt så där hårdraget är det ju nu inte…. Men summa summarum, vill du se bra ut och dessutom vara frisk : ät frukt!